Verzuim in de zorg? Start tijdig het arbeidsdeskundig onderzoek!

In 2023 hebben wij met ons team van arbeidsdeskundigen ruim 950 onderzoeken verricht bij onze klanten, waarvan 298 bij klanten in de zorg. Een opvallende bevinding uit onze onderzoeken is dat in meer dan 30% van de cases het eigen werk nog passend te maken was. Bovendien kon in meer dan 60% van de cases nog een interne re-integratieoplossing worden gevonden, hetzij in de eigen functie of in een andere interne functie.

 

Tijdig starten is essentieel

Deze cijfers zijn mooi als het gaat om het kunnen benutten van de interne mogelijkheden, maar benadrukken daarbij ook de urgentie van een proactieve benadering van verzuimbegeleiding, waarbij het accent ligt op het behouden en re-integreren van werknemers binnen de organisatie. Het sleutelwoord bleek in al deze gevallen: tijdigheid! Wanneer op tijd wordt gestart met het onderzoeken van wat nog wel kan, zijn de mogelijkheden binnen de organisatie groter, maar kunnen de resultaten dus ook veel eerder behaald worden.

Het blijkt namelijk dat de aanvragen voor arbeidsdeskundige onderzoeken gemiddeld genomen te laat worden ingediend. In meer dan de helft van de situaties (54%) werd het onderzoek te laat aangevraagd en kwam de arbeidsdeskundige in deze (te late) dossiers zelfs pas gemiddeld genomen in week 62 in beeld. Redenen van de te late aanvragen waren onder andere dat er te veel vanuit het proces werd gedacht en gehandeld, de bedrijfsarts remmende adviezen gaf of dat er onvoldoende bewustwording bestond voor het onderwerp. Ook kwamen wij veel tegen dat er een soort trial & error trajecten waren opgestart, re-integratiepogingen die vaak geen onderbouwing hadden. Resultaat: te late bewustwording dat de arbeidsdeskundige ingezet had moeten worden.

Het te laat opstarten van de arbeidsdeskundige onderzoeken heeft als gevolg dat er minder tijd is om te zoeken naar de interne mogelijkheden, met name in het aanpassen van het eigen werk. Een bijkomend risico dat ook ontstaat bij deze te late aanvragen, is een sanctie door te laat opstarten van externe re-integratie (spoor 2).

 

Laat Poortwachter los!

Een belangrijk aspect bij de late opstart van de onderzoeken is dat, de arbeidsdeskundige onder druk van tijd en wetgeving (Wet Verbetering Poortwachter), gedwongen wordt om zogenaamde 2-sporen adviezen te geven. In 58% van alle onderzoeken wordt een 2e spoor (extern) advies gegeven. Dat vinden wij jammer! Zeker als blijkt dat er zo veel intern op te lossen is!

Als reactie op deze bevindingen benadrukken wij bij onze zorgklanten, maar ook zeker nog in andere sectoren, om het proces van Wet Verbetering Poortwachter eens los te laten (in positieve zin) door eerder de interne mogelijkheden te laten onderzoeken en dus zelf de inhoudelijke keuze te maken om de arbeidsdeskundige in te schakelen. Namelijk wanneer jij het nodig vindt dat het vraagstuk van arbeidsmogelijkheden gedegen onderzocht wordt. Laat je hierbij niet leiden door het proces, of een schakel in het proces: de bedrijfsarts. Wij zagen dat in veel cases de bedrijfsarts remmende adviezen geeft en te veel vanuit het proces denkt en adviseert. De trial & error trajecten komen daar onder andere vandaan. Uitsteladviezen dus.

Het is tijd voor een verandering in de huidige praktijk van de verzuimbegeleiding binnen de zorgsector op het gebied van arbeidsdeskundige onderzoeken!

 

 

Hoe dan wel?

Wij stellen voor om het arbeidsdeskundig onderzoek al in de 40e week van het verzuimtraject aan te vragen. Althans, als jij je alsnog aan een bepaald proces wilt vasthouden. Het kan namelijk ook nog eerder in het traject……..

De tijdige aanvragen stellen de arbeidsdeskundige – en dus ook de werknemer en werkgever-  in staat om eerder te sturen op positieve resultaten en om werknemers sneller weer inzetbaar te maken binnen de eigen organisatie. Bovendien biedt het de mogelijkheid om alle relevante factoren die re-integratie kunnen belemmeren (met name die van niet-medische aard) tijdig te identificeren en aan te pakken.

En dan zullen wij verklappen dat wij eigenlijk week 40 ook al aan de late kant vinden, omdat de beïnvloeding van de verzuimcases die wij te laat aantreffen, vaak nog eerder ligt. Naast ons onderzoek vereist dit ook een strakke bewaking en proactieve benadering vanuit overige verzuimadviseurs en betrokkenen. Of het nu de bedrijfsarts is, een praktijkondersteuner, casemanager, manager of uiteraard de werknemer zelf, als de focus op de juiste plek en het juiste moment wordt gelegd, kan het grootste deel van de mensen ‘gewoon’ werken.

 

Over ons

In het streven naar een betere ondersteuning van onze zorgklanten, hebben wij in 2023 de uitspraken in  onze (arbeidsdeskundige) onderzoeken bijgehouden en publiceren wij in deze blog het algehele beeld.

“Waarom specifiek de zorgklanten?”, vraag je je misschien af. Ten eerste omdat dit een zeer grote klantenportefeuille betreft bij Advize, waar wij al jaren de focus hebben om samen de verzuimaanpak in de zorg te verbeteren en de re-integratievraagstukken op te lossen. En ten tweede, omdat wij een hart hebben voor de zorg, voor de werknemers, de managers, de HR adviseurs en overige betrokkenen. Tom Verlijsdonk, voorheen ergotherapeut, en ik (Marco van Tuijl) als gezondheidswetenschapper, ‘begrijpen’ de zorg, de culturen die er heersen, de mensen die er werkzaam zijn en zagen geleidelijk aan de noodzaak ontstaan dat er goede ondersteuning geboden wordt om gezamenlijk de mensen inzetbaar te krijgen en houden. Met name toen ook de bezettingsvraagstukken door tekorten in de zorg de managers voor moeilijke vraagstukken zetten, besloten wij om onze adviseurs nog meer te laten ‘focussen op interne oplossingen’. Dat vereist soms creativiteit, het denken in mogelijkheden en oplossing, maar op bepaalde momenten ook eerlijkheid door niet te schromen om de daadwerkelijke knelpunten te benoemen.

 

Ben je benieuwd wat voor jullie het beste moment is om een arbeidsdeskundige in te schakelen? Neem dan contact met ons op!

 

Arrow-up