Een werkgever wil veelal dat een werknemer structureel en duurzaam kan terugkeren op de werkvloer. Hoe dit behaald wordt en welke stappen er genomen moeten worden, ook volgens de geldende wetgeving, wordt tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek onderzocht. Er volgt een concreet advies per individuele situatie.
Lees verderStel, u krijgt te maken met een werknemer die verzuimt waarbij het onduidelijk is of deze werknemer kan terugkeren in het eigen werk. De re-integratiewetgeving schrijft voor om alle re-integratiekansen te onderzoeken en te benutten.
De werkwijzeDe volgende vragen worden beantwoord:
Het was vrij lastig om samen met de bedrijfsarts en werknemer een oplossing te vinden voor het complexe vraagstuk. Dat wordt binnen ons ziekenhuis wel van mij als (case)manager verwacht. De arbeidsdeskundig kwam met een oplossing, die dichterbij was dan wij hadden gedacht. Zelfs op de eigen afdeling en dus gewoon in het ziekenhuis!
Nu lukt het mij wel om de uren uit te breiden in de andere functie. Gelukkig hoef ik niet, net 3 jaar voor mijn pensioen, bij een andere werkgever te gaan zoeken. Dit concludeerde deze arbeidsdeskundige ook! Ik en mijn werkgever waren hier erg mee geholpen!
We probeerden al bijna een jaar om werknemer Dirk te laten re-integreren in het eigen werk, zonder succes. Het ging een tijdje goed, maar de uitbreiding in uren lukte steeds niet. Toen de arbeidsdeskundige kwam bleek het eigen werk niet aan te sluiten bij de mogelijkheden van Dirk en benoemde zij vervolgens 4 andere interne mogelijkheden.
De arbeidsdeskundige keek samen met ons naar het verloop van het afgelopen jaar. Het bleek dat onze bedrijfsarts te remmende adviezen had gegeven en te afwachtend was. Wij volgden dat op. De arbeidsdeskundige stelde net die kritische vragen, waardoor het proces alsnog vlot getrokken kon worden. Dat wij daar niet op gekomen waren ??
Er is sprake van passend werk wanneer belastbaarheid en werkbelasting matchen en tevens rekening gehouden wordt met relevante factoren als opleidingsniveau en- richting, bekwaam- en vaardigheden.
Het arbeidsdeskundig onderzoek ondersteunt alle betrokkenen bij het verzuimvraagstuk op inhoudelijk vlak (weging belasting versus belastbaarheid en het benutten van re-integratiekansen) als ook in de procesgang (bewaking procesgang van Wet Verbetering Poortwachter).
U krijgt een adviesrapport over de re-integratiemogelijkheden van de werknemer en de te zetten stappen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter.