Vanaf dag 1 van het verzuim dient er de juiste aandacht te zijn voor de mogelijkheden van werknemer. Natuurlijk kan iemand ziek zijn, maar zijn er dan geen mogelijkheden? Wij zien nog te vaak dat er te weinig aandacht is voor het daadwerkelijk inzetten van de mogelijkheden van werknemers in passend werk. Dat hoeft niet direct een volledige functie te zijn, maar kan ook al in bepaalde taken of zelfs in ander werk. Niet-medische factoren, zoals een verminderde werkrelatie, functioneren of bepalende privéfactoren kunnen de overhand krijgen, waardoor verzuim onnodig wordt verlengd.
Niets doen en het verzuim dus op zijn beloop laten, is in veel situaties dan ook onnodig en kostenverhogend!
Lees verderVroegtijdige (gedeeltelijke) werkhervatting in passende taken verkort de verzuimduur fors en levert daarnaast een positieve bijdrage aan de loyaliteit en betrokkenheid binnen een team. Met een motto dat ‘iedere werknemer inzetbaar is’, komen bedrijven of specifieke afdelingen tot hun goede verzuimcijfer en hoge inzetbaarheid.
Voor het vroegtijdig benutten van deze mogelijkheden biedt Advize het Arbeidsmogelijkhedenonderzoek (AMO). Dit onderzoek wordt dan ook vroeg(er) in het verzuimtraject ingezet. Er wordt niet gewacht totdat er al een jaar verzuim is. Het vindt plaats op het moment dat er al benutbare mogelijkheden zijn. Dat kan dus ook al na enkele dagen tot weken verzuim en in bepaalde situaties ook al voorafgaand (preventief).
De arbeidsdeskundige helpt werknemer en werkgever om de werkkansen te zien en tevens te benoemen welke andere factoren de re-integratie onnodig beïnvloeden. Veelal ook niet-medische factoren, bijvoorbeeld vanuit de werkrelatie, het functioneren of door een privésituatie, spelen een grote rol. Knelpunten worden tastbaar gemaakt en waar mogelijk weggehaald.
De werkwijzeHoe kan het anders?
De arbeidsdeskundige voert bij ons gesprekken over de arbeidsmogelijkheden van de (verzuimende) werknemers. Er wordt meteen in oplossingen gedacht. Wij komen hierdoor weer snel tot interne oplossingen. Soms door iets aan te passen, soms ook door gewoon te starten in de functie met goede afspraken. Ook zetten wij het preventief in.
Wij zetten de arbeidsdeskundige in door gerichte vraagstellingen neer te leggen. De ene keer kijken zij intern bij ons mee op een werkplek, op andere momenten bezoeken zij een inlener om daar directe advisering aan te bieden. Alles gericht op het denken in oplossingen en mensen aan het werk te houden. Daar waar wij voor staan!
Wij vonden het erg moeilijk om een emotioneel gesprek te voeren met onze ernstig zieke werknemer. De arbeidsdeskundige deed dit samen met ons. Zij dacht mee in de constructies die wij samen konden uitvoeren. Uiteindelijk, met de juiste vragen aan de bedrijfsarts, konden we een vervroegde uitkering aanvragen (IVA).
Wij zetten de arbeidsdeskundige van Advize in voor arbeidsmogelijkheden onderzoek, omdat zij vaak de onderliggende vraag of knelpunten boven tafel krijgen. Zij geven ons antwoord op de werkmogelijkheden, maar benoemen ook alle andere bepalende factoren. Niet dat wij ze niet zagen, maar soms is het goed om dit extern ook te laten onderzoeken.
Het arbeidsmogelijkhedenonderzoek (AMO) wordt vroegtijdig ingezet.
Er wordt op de locatie van werkgever uitgevoerd. Een gesprek met werknemer en werkgever vindt plaats en de werkplek wordt bezocht, indien noodzakelijk.
De bedrijfsarts wordt om inzage van de belastbaarheid gevraagd. Ja, dat kan ook vroeg in het traject! De arbeidsdeskundige beoordeelt vervolgens de belasting in het werk en zet dit af tegen de medische mogelijkheden van werknemer.
Met dit vroegtijdig arbeidsmogelijkhedenonderzoek worden eventuele obstakels, als een verminderd functioneren of verstoorde arbeidsverhouding benoemd en/of weggenomen. Er wordt sneller in oplossingen gedacht!
Er volgt een advies dat directe oplossingsrichtingen aangeeft. Werknemer, werkgever, de casemanager of personeelsadviseur kunnen direct samen aan de slag met het aanpakken en oplossen van het verzuim.