Je werknemer zit al bijna een jaar thuis, tijd dus om een arbeidsdeskundige in te schakelen voor een officieel advies en rapport. Vaak zien we terug dat dit wordt gezien als een “moetje” – als bedrijf moet je aan deze regel voldoen als verzuim goed wilt documenteren. Maar als je die arbeidsdeskundige toch inschakelt, is het dan niet fijn als deze je ook echt verder helpt in het proces?
Wij zorgen ervoor dat je niet alleen een vinkje kunt zetten achter de verplichte onderdelen van het verzuimtraject, maar helpen je ook met een gedegen advies en volgende stappen in het verzuimproces. We staan naast je als een partner en denken mee in de beste oplossing voor jou en je werknemer.
Lees verderVaak zien wij dat met de juiste onderzoeken, gesprekken en aanpassingen van beide kanten er misschien wel mogelijkheden zijn waar iedereen bij gebaat is. Uit ervaring kunnen we stellen dat in tweederde van de gevallen onze adviezen leiden tot een interne oplossing. Van een aanpassingen van de werkplek tot een andere functie binnen het bedrijf.
We denken graag vanuit wat wél kan en staren ons niet blind op de beperkingen. We gaan niet meteen mee met een Spoor 2 advies, maar denken mee en adviseren binnen alle kaders. Pas als werkgever en werknemer tevreden zijn met de oplossing, zijn wij dat ook.
Een arbeidsdeskundig onderzoek richt zich op het beoordelen van de re-integratiemogelijkheden van werknemers die door ziekte of andere redenen verzuimen. De arbeidsdeskundige onderzoekt de mogelijkheid tot terugkeer in de eigen functie, of aanpassingen mogelijk zijn en welke andere passende functies binnen of buiten de organisatie mogelijk zijn. Dit resulteert in een concreet adviesrapport voor de werkgever en werknemer.
Een arbeidsmogelijkhedenonderzoek (AMO) wordt veelal eerder in het verzuimtraject ingezet om te bepalen welke passende werkzaamheden de verzuimende werknemer nog kan verrichten. Dit onderzoek helpt om de verzuimduur te verkorten door vroegtijdig de re-integratiemogelijkheden te benutten. Een focus ligt in dit onderzoek ook op andere niet-medische factoren die de re-integratie kunnen belemmeren. De arbeidsdeskundige geeft hierin concrete toepasbare adviezen.
Een loonwaardebepaling is sinds de aanpassing van de WIA-beoordeling (1 juli 2024), de praktische schatting door het UWV, belangrijker geworden. Onze arbeidsdeskundigen zorgen voor een adequate loonwaardebepaling die als basis dient voor de praktische schatting door het UWV. Dit draagt bij aan een mogelijke snellere, efficiënte en betrouwbare WIA-beoordeling. Maar nog belangrijker, het biedt al veel eerder duidelijkheid tijdens het maken van de re-integratiestappen en keuzes. Immers vindt de bepaling van passend werk en bijkomende loonwaarde niet plaats op het moment van de WIA-beoordeling, maar al veel eerder tijdens het re-integratieproces. Door middel van de loonwaardebepaling maken wij het voor iedereen duidelijker.
Een arbeidsdeskundig spreekuur biedt begeleiding tijdens de re-integratie van werknemers in hun eigen of een andere passende functie. Het spreekuur helpt bij het beantwoorden van complexe vragen over verzuim en re-integratie, met als doel gemiste kansen te minimaliseren en zowel werknemer als werkgever effectief te ondersteunen.
Een werkplekonderzoek richt zich zowel op de werkzaamheden als de gebruiker. Hierbij worden mogelijke risico’s, zoals werkplekinrichting, ergonomische omstandigheden, werkhouding en persoonlijke risicofactoren in kaart gebracht. Het advies richt zich op het waarborgen van een optimale en veilige werkplek.
Een plaatsingsonderzoek bepaalt of een specifieke functie en/of andere functies binnen een organisatie geschikt zijn voor een werknemer. Hierbij wordt gekeken naar de inzetbaarheid van de werknemer en de geschiktheid van de functie, met als doel verzuim en bijbehorende kosten te verminderen door de juiste persoon op de juiste plek te plaatsen.